top of page

מהו BPPV

BENIGN PAROXYSMAL POSITIONAL VERTIGO – סחרחורת פתאומית תנוחתית שפירה – הינה הפרעה באוזן הפנימית הגורמת למופעים קצרים של סחרחורת סיבובית כאשר הראש נע בתנוחות מסוימות. ההפרעה מתרחשת לרוב בזמן מעבר לשכיבה, סיבוב במיטה והרמת הראש להביט מעלה. הסחרחורת הסיבובית המכונה ורטיגו נמשכת לרוב שניות בודדות ועד לדקה, אך לרוב מרגישה כאילו "החדר מסתובב סביבכם" באופן אגרסיבי מאד. יחד עם הוורטיגו, אתם עלולים לחוש בחילה, חוסר יציבות ותחושת "ריחוף".

לפי מחקרים זהו הגורם הנפוץ ביותר לתלונה של ורטיגו – 9 מכל 100 אנשים בוגרים סובלים ממנה. 

 

מה גורם לBPPV ?

 

משערים כי הפרעה זו נגרמת כתוצאה מתנועה של חלקיקים ("קריסטלים") בתוך האוזן הפנימית, מחלק אחד שלה לחלק אחר. חלקיקים אלו הנקראים אוטוקוניה (OTOCONIA) מורכבים מקריסטלי סידן-קרבונט, אשר במצב טבעי אמורים להיות מחוברים לאברון באוזן הפנימית הקרוי נאדון (UTRICLE).

במצב של BPPV, הקריסטלים משתחררים מאחיזתם, ושטים בתוך נוזל האוזן הפנימית אל תוך אחת מהתעלות החצי עגולות (SEMI-CIRCULAR CANALS) – לרוב התעלה האחורית (POSTERIOR CANAL). כאשר אתם מזיזים את הראש בצורה מסוימת הקריסטלים נעים בתוך התעלה הזו, מעוררים את קצוות העצבים שבתוכה וגורמים מיד להופעת ורטיגו.

מה יכול לגרום לקריסטלים להשתחרר? חבלות ראש, פגיעת צליפת שוט (תאונת דרכים), דלקות אוזניים, מחלת MENIERE'S, מיגרנות ותהליכי הזדקנות באוזן הפנימית. ייתכן ולתופעה קיים מנגנון גנטי משפחתי.

תהיה הסיבה להפרעה אשר תהיה  - היא ניתנת לטיפול !

 

כיצד לטפל בBPPV ?

מרבית האנשים (כ-85% מהם) מחלימים מBPPV באמצעות סדרת תנועות פשוטה שמבצע פיזיותרפיסט או רופא אף-אוזן-גרון, המיועדת להזיז את הקריסטלים מתוך התעלה חזרה לאזור בו הם אמורים להיות (הנאדון).

הטכניקה הנפוצה ביותר לטיפול בהפרעה קרויה CRT (לעיתים CRM או MODIFIED EPLEY MANEUVER) – סיבוב הראש בסדרה בת 4 תנוחות ושהייה בכל תנוחה בין 30-60 שניות.

טכניקה נוספת מכונה SEMONT – הנעה מהירה של כל הגוף משכיבה על צד אחד לשכיבה על הצד השני.

בחלק מהמקרים, תתבקשו לבצע סדרה של תרגילים מספר פעמים ביום בביתכם למשך כמה ימים (תרגילי BRANDT-DAROFF). תרגילים אלו לא הוכחו כיעילים למניעה של BPPV, ועלולים לעיתים להחריף את הסימפטומים, ולכן זו אינה שיטת הטיפול המועדפת בBPPV  כיום, אם כי היא עשויה להתאים לחלקכם.

ברוב הגדול של המקרים בביקור אצל הפיזיותרפיסט המנוסה ההפרעה תעבור לאחר חזרה בודדת על סדרת התנועות, אך לעיתים יש צורך במספר חזרות נוספות או בטכניקה שונה לטיפול בקריסטלים "עקשניים".

לא מומלץ "לנסות לבד להחזיר את הקריסטלים למקום" – ניסיון כזה עלול להחריף עוד יותר את הסימפטומים, ולהחדיר קריסטלים נוספים לתעלות אחרות באותה אוזן.

 

כיצד יודעים שהטיפול הצליח?

תדעו שהטיפול הצליח כאשר תנועות הראש שעוררו ורטיגו נעשו קלות לביצוע, עם סחרחורת מינימלית אם בכלל. אם לאחר מספר ימים עדיין תרגישו סחרחרים, ייתכן שהפיזיותרפיסט יחליט לחזור שנית על הטיפול – בהסכמתכם, או ללמדכם תרגילים להפחתת הסחרחורת.

לפי מחקרים, הצלחת טיפול הCRT יעילה ב80-90% מהמקרים כבר במפגש הראשון. לאחר המפגש הראשון, ייתכן ותחושו בחילה, חוסר יציבות בהליכה ועמידה. תחושות אלו יכולות להמשך מספר שעות לאחר הטיפול. לכן יש להימנע מפעילויות אתגריות, או כאלה שכרוכות בסכנת נפילה למשך אותו יום.

 

מה עוד יש לעשות לאחר הטיפול?

מספר שעות לאחר הטיפול אין לסובב את הראש במהירות או להטותו לקצה טווח התנועה מעלה ומטה. ניתן לישון באיזו תנוחה שרוצים. ביום לאחר הטיפול, יש לשוב לפעילות היומיומית הרגילה שלכם ולהניע את הראש בטבעיות עד כמה שניתן. חזרה לשגרה של תנועה תסייע לכם להחלים מהר יותר.

 

 

מדוע BPPV נוטה להופיע שוב במשך החיים?

 

מחקרים מראים כי ב-3 השנים לאחר הטיפול, הסימפטומים נוטים להופיע שוב ב-30-50% מהאנשים. לאחר חבלת ראש הסיכויים אפילו גבוהים יותר.

קיימות מספר תיאוריות המסבירות מדוע BPPV לעיתים חוזר ומופיע בתקופות חיים שונות:

קריסטלים חדשים "נשברים" מהנאדון, חודרים לתעלה וגורמים שוב לסימפטומים כתוצאה משינויי גיל או חבלת ראש, שנותרו קריסטלים חופשיים באוזן הפנימית שחודרים לתעלות כתוצאה מתנועת ראש ספציפית.

 

לרוב, טכניקות הטיפול שצוינו כאן מבוצעות שנית גם במקרה של חזרת הסחרחורת, משפרות את הסימפטומים ומסייעות לרוב האנשים לחזור לשגרת חייהם. במקרים מעטים מאד, בהם ההפרעה לא ניתנת לשיפור על ידי טכניקות אלה, ניתן לשקול תהליך ניתוחי הקרוי CANAL PLUGGING – אך הוא נעשה לעיתים נדירות מאד, ונחשב למוצא אחרון לטיפול.

 

 

Herdman SJ, Tusa RJ.Physical Therapy Management of Benign Positional Vertigo. In: Herdman SJ, ed. Vestibular Rehabilitation. 3rd ed. Philadelphia: F.A. Davis Company; 2007.

.  Bhattacharyya N , Baugh RF, Orvidas L BD, Bronston LJ, Cass S,Chalian AA,Desmond AL ,Earll JM , Fife TD, Fuller DC,Judge JO ,Mann NR ,Rosenfeld RM ,Schuring LT, Steiner RW,Whitney SL ,Haidari J, American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation ,. Clinical practice guideline: benign paroxysmal positional vertigo. Otolaryngol Head Neck Surg 2008;139:S47-81.

  Fife TD, Iverson DJ, Lempert T, et al. Practice parameter: therapies for benign paroxysmal positional vertigo (an evidence-based review): report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology 2008;70:2067-74.

FACT

Shannon L.G. Hoffman, PT, DPT

Joseph Lacko, DPT

Marcia Thompson, PT, DPT

bottom of page